Door Hennie Wiersma op 16 juni 2015

Werkbezoek De Welplaat

De afgelopen week bezocht een regionale vertegenwoordiging vanuit de PvdA Voorne Putten het werkbedrijf Welplaat.

Welplaat is een echt bedrijf, maar letterlijk: met een maatschappelijke meerwaarde. Veel mensen met een beperking of door omstandigheden zonder werk (ruim 600), kunnen hier aan de slag. Er zijn veel verschillende soorten werkzaamheden: van industrieel tot in de groenvoorziening. Ook worden mensen gedetacheerd bij ondernemingen. Plaatsvervangend directeur Gert Jan Rietdijk verzorgde een boeiende inleiding en rondleiding door het bedrijf.

Het belangrijkste doel van Welplaat is om arbeidservaring op te doen, maar daarnaast moet er ook geproduceerd worden. Dat betekent een grote variatie: van eenvoudige inpakwerk tot het in elkaar zetten van scheepsschroeven. Welplaat heeft een brede expertise in huis op het gebied van het testen en ontwikkelen van individuele vaardigheden van werknemers. Vooral belangrijk in de regio wanneer het komt tot een Arbeids Ontwikkel Bedrijf. Werknemersvaardigheden op doen, juist alle verschillende niveaus. Door verandering van de wet zullen meer mensen met beperkingen in bedrijven aan de slag moeten gaan en aan de andere kant wordt van mensen die in een uitkering belanden een tegenprestatie verwacht. Welplaat_3

De PvdA vindt dat werk zo goed mogelijk moet aansluiten bij de mogelijkheden en ervaringen, die mensen hebben. Het werkbezoek aan een werkbedrijf als Welplaat, heeft aan kennis bijgedragen dat deze opzet goed werkt om die structuur weer te bieden.