Pluim van de Arbeid voor de Kledingbank

Door Daan Dankaart op 5 mei 2019

Afgelopen vrijdag 3 mei reikte de PvdA fractie Hellevoetsluis weer een Pluim van de Arbeid uit, deze keer aan de Kledingbank Zuid-Hollandse Eilanden.

Al enkele jaren doen de gekozen raadsleden van de PvdA fractie Hellevoetsluis een vrijwillige donatie ten behoeven van de Pluim van de Arbeid. Periodiek wordt deze Pluim uitgereikt aan een instelling die zich vanuit een sociaal oogpunt en belangeloos inzet om wat extra te doen voor de medemens. Deze keer viel de beurt aan de Kledingbank.

De Kledingbank Zuid Hollandse Eilanden stelt zich primair ten doel om vanuit hun christelijke en humane overtuiging de medemens te helpen die van een minimum inkomen moeten rondkomen en deze mensen te voorzien van gratis kleding en schoeisel; op onze eilanden zijn er 16.000 huishoudens die onder armoedegrens leven. Maar behalve de ‘materiele’ uitkomst dat deze mensen degelijk gekleed gaan, heeft dit ook het sociale aspect dat veel van deze mensen makkelijker uit hun isolement komen. Doordat zij na een bezoek aan de Kledingbank weer het ‘heertje’ of het ‘dametje’ zijn, maar ook doordat zij altijd welkom zijn voor een praatje en een kopje koffie. Door hun flexibele inzet wordt iedereen die het echt nodig heeft ook echt geholpen. En denk niet dat de weggegeven kleding er ‘goedkoop’ uitziet: nee, het is echt kleding waar je mee voor de dag kunt komen.
Ook heeft de Kledingbank vorig jaar Het Speelgoedhuis in het leven geroepen, waar kinderen van klanten van de Kledingbank gratis speelgoed kunnen krijgen, maar anderen kunnen hier ook heel goedkoop spelgoed kopen, ten bate van de Kledingbank.

Kortom, Walter Hendriks doet met zijn team van 30 vrijwilligers in Hellevoetsluis iets dat in ons rijke land misschien niet nodig zou moeten zijn, maar blijkbaar wel nodig is. Het was voor de PvdA fractie in Hellevoetsluis da ook niet moeilijk om de Pluim deze keer aan deze Kledingbank toe te wijzen.
De Pluim van de Arbeid bestaat altijd uit een klein toepasselijk cultureel presentje en een geldelijke donatie. Deze keer bestond het cultureel presentje uit een gedicht van onze lokale dichteres en PvdA-partijgenote Lydia van Staveren. Deze dichterlijke inbreng vonden wij zo passend dat wij u deze niet willen onthouden, dus hierbij, van Lydia van Staveren, het gedicht:

‘De Cirkel’

vriendschap zal vernieuwing begeren
in een verlicht bestaan
handen geven alles door
goederen die weer dienen gaan
kleding uit de store

verrassing voor binnenkomers
die kiezen en combineren
‘s Winters en ‘s Zomers

outfit krijgt een nieuwe taak
als iemand ervoor zwicht
is dat een goede zaak
de cirkel komt weer dicht.

Lydia, hartelijke dank voor deze creatieve inzet.

Samen met een bos rode rozen en een bakje roomhoorntjes werd het gedicht en de donatie door de fractieleden Agnes Oosterboer, Anneke Lagendijk en Daan Dankaart (Karel Winkels was tot zijn spijt verhinderd) overhandigd aan Walter Hendriks en de aanwezige vrijwilligers van zijn team. Dat een en ander in goed aarde viel, getuigen de worden die Walter hieraan als dank uitsprak: ‘Het is fijn werk om te doen, je hart gaat er van open staan, maar het is dan ook extra geweldig als je op deze manier in het zonnetje wordt gezet. Dat hebben we allemaal wel eens nodig.’

Beste vrijwilligers van de Kledingbank, beste Walter, dank voor het goede werk dat jullie doen, bedankt voor jullie sociale hart.

Klik hier voor meer informatie over de Kledingbank Zuid Hollandse Eilanden.

 

Daan Dankaart

Daan Dankaart

Fractievoorzitter Ombudsteam Campagneteam

Meer over Daan Dankaart