Door op 8 december 2013

Keek op de Week – 8 december…

Veel veranderingen zijn begonnen met een debat waardoor mensen van mening veranderden. Ook als gemeentebestuurder dien je steeds te onderzoeken, onderwerpen vanuit verschillende perspectieven te bezien en wellicht je mening te herzien. Dan ben je geen draaikont maar wil je de wereld begrijpen en veranderen.


De week van…

Floryth de Klepper

Was Einstein een draaikont?

Vrijdagavond is voor mij meestal televisieavond. Het is het einde van de werkweek, zoonlief komt van zijn studentenkamer naar huis en in afwachting van hem hangen mijn man en  ik met een kop koffie onderuit gezakt op de bank.

Robbert Dijkgraaf

Robbert Dijkgraaf

Dat is de afgelopen twee weken zeker geen straf want wij zorgen dat wij om half negen rechtop zitten;  de DWDD university met Robbert Dijkgraaf!  Deze professor  neemt ons mee in de wereld van de natuurkunde en weet op begrijpelijke wijze de meest ingewikkelde zaken uit te leggen. Hij leert ons over de weidsheid van het heelal maar ook over de kleinste deeltjes van materie.  Het maakt dat ik mij weer realiseer dat ik maar een heel klein deeltje van een veel groter geheel ben en dat we als mensen samen op deze aardbol moeten leven.  De professor vertelt over Albert Einstein. Hij vertelt over de relativiteitstheorie van deze beroemde natuurkundige, die uitgeroepen is tot de grootste man van de 20e eeuw. Ik leer wat de formule  E=MC ² * ook al weer precies betekent. Maar bij de uitleg van de relativiteitstheorie vertelt de professor ons iets anders.  Einstein had het lef om anders te denken! Hij bedacht dat alles uit verschillende perspectieven te bezien is en dat je door onderzoek nieuwe inzichten kunt krijgen. Zo ontdekte hij dat de theorie van zijn voorbeeld Newton dat de wereld  voorspelbaar is, niet klopte. En Einstein had het lef om toe te geven dat hij die theorieën moest herzien. En dat is wat de bescheiden voorvechter voor wereldvrede  voor mij zo bijzonder maakt; hij veranderde zijn mening en gaf dit openlijk toe.

Enkele maanden geleden las ik op de Correspondent een column van Rutger Bregman. Ik moest er aan denken toen ik naar de uitzending met Robbert Dijkgraaf keek en heb de column opgezocht. Rutger schrijft daarin over vrijheid van meningsverandering. Volgens hem wordt daar, waar de meeste meningen worden geventileerd – binnen de journalistiek en politiek- te weinig  door mensen toegegeven dat zij van mening zijn veranderd. Terwijl  dat toch juist de bedoeling van een goed debat is en het ook continue gebeurt.  Wat hebben we aan een democratie waar iedereen alleen zijn eigen mening ventileert?  Hoewel “ je bent van mening veranderd” klinkt als een verwijt, is het volgens Rutger juist een uiting van kracht, van intellectuele moed zelfs.

Veel veranderingen zijn begonnen met een debat waardoor mensen van mening veranderden. Ook als gemeentebestuurder dien je steeds te onderzoeken. Onderwerpen vanuit verschillende perspectieven te bezien en je inzichten vervolgens langs de meetlat met de idealen en beginselen van de partij te leggen en op die manier de (gezamenlijke) koers te bepalen. En na iedere genomen stap zal dit proces zich herhalen. Het kan dan voorkomen dat de koers moet worden bijgesteld. Dan ben je geen draaikont maar wil je de wereld begrijpen en veranderen. Tenslotte had Einstein al ontdekt, dat de wereld niet altijd te voorspellen is! Soms komt na stap één niet stap twee maar weer stap één.

Rutger eindigt met een quote van de econoom  John Maynard Keynes:  “Als de feiten veranderen, verander ik mijn mening. Wat doet u?”

Ik weet wat Einstein hierop zou antwoorden……

* E = mc² – De massa-energierelatie in een formule.