Door Henk Tamboer op 31 oktober 2015

Keek op de Week – 31 oktober…

Na een lange vakantie aan het strand in Spanje was ik deze week terug in Nederland dat volkomen anders lijkt te zijn dan het, enigszins zelfvoldane, landje waar ik eigenlijk best tevreden mee was.

De week van…
Henk Tamboer…

Wat ik allemaal tegen kwam: Verhitte (of ergere) debatten over de stroom Syrische vluchtelingen, niet gescreende politieagenten in vertrouwensfuncties, het Fyra-van Persie 125rapport en een aftredende staatssecretaris, Feyenoord dat Ajax uitschakelt voor de KNVB-beker. Verder schijnt het herfstzonnetje nog volop en belt mijn garagebedrijf over winterbanden, vind ik het programma Paul op televisie niet meer interessant genoeg om er naar te kijken en blijkt het Nederlands elftal, mede door een kopbal in eigen doel door Van Persie, uitgeschakeld te zijn voor het EK. Dan zijn er zoveel verschillende voedselproblemen dat niemand meer weet wat men nog veilig kan eten. En dat is nog maar een greep uit de onheilsberichten die over ons werden uitgestort.

Tandarts 100Zelf moest ik vandaag ook nog naar de tandarts, waarvan de verdoving nog maar net begint weg te trekken.

De enorme stroom Syrische vluchtelingen verbaast mij het meest. Niet dat ik onbekend ben met de gruwelijke oorlog in dat land en de miljoenen vluchtelingen in de landen er omheen. Maar het is mij een raadsel waarom ze nu, na vier jaar, kennelijk allemaal tegelijk hebben besloten deze kant op te komen. Begonnen we net wat grip te krijgen op de Afrikaanse asielzoekers die in wrakke bootjes de Middellandse Zee overstaken, nu lijkt dat probleem verdwenen. Althans ik hoor of lees er niets meer over in de media, maar ook dat gaat gewoon door denk ik dan.

TV 110Wat je uit de beelden op de televisie op kunt maken is dat grote groepen mensen, ondanks geweldige problemen onderweg, gewoon doorgaan en dat de administratieve maatregelen, zoals het sluiten van grenzen of visumplicht, niet bestand zijn tegen deze massale vastberadenheid. Een vastberadenheid die overigens wel veroorzaakt is door vele jaren in erbarmelijke omstandigheden en oorlogshandelingen die tot de meest barbaarse  uit de moderne tijd behoren. En dat er, ondanks halfslachtige besprekingen, totaal geen uitzicht is van verbetering in hun toestand. De Verenigde Naties klagen al langer dat hun middelen m.b.t. vluchtelingen alleen al in Libanon onvoldoende zijn. Ook Europa heeft niet meer gedaan dan verklaren voorstander te zijn van opvang in de regio, maar deed verder of het ons probleem niet is.

En om dat  alles betalen we nu gezamenlijk de rekening. We zullen niet alleen creatief moeten zijn in het opvangen van dergelijke grote hoeveelheden nieuwe mensen, ze te voeden, te huisvesten en aan een baan te helpen maar zullen ons ook moeten bedenken dat de ervaring leert dat, wanneer vluchtelingen hier langer verblijven, ze terugkeer naar de puinhopen steeds minder zullen overwegen.

De klimaatverandering zal er op lange termijn voor zorgen dat, door de extreme weersomstandigheden die zich zullen ontwikkelen, grote delen van de wereld onbewoonbaar zullen worden. Nu al lijken de orkanen heftiger dan ooit en ook de buien en stormen in Nederland worden merkbaar harder en heftiger.

Klimaat 150Hopelijk worden er binnenkort op de klimaatconferentie grote stappen gezet om verdere temperatuurstijgingen op termijn te beperken. Dit kan onder meer door de uitstoot  van zgn. broeikasgassen terug te dringen. Als er weinig (of niets) gedaan wordt krijgen onze kleinkinderen te maken met stromen klimaatvluchtelingen die de huidige vluchtelingenproblematiek zal overtreffen.

Ook Hellevoetsluis kent zijn problemen. De openstelling van de nieuwe Nelson Mandelalaan is uitgesteld omdat omwonenden zorgen hebben over de veiligheid van overstekende schoolgaande kinderen. Nu is de weg aangelegd volgens algemeen in Nederland gebruikelijke normen, maar het kan geen kwaad nog een second opinion te vragen aan een deskundige, onafhankelijke organisatie.

Ik wacht de uitkomst hiervan af, maar het zou zomaar kunnen dat niet iedereen met de uitkomsten ervan genoegen neemt. Veiligheid is namelijk geen objectieve beleving maar kent veel subjectieve elementen. Dit komt mede omdat absolute veiligheid niet bestaat.

Zonnetje 125Toch heb ik vandaag, in een heerlijk najaarszonnetje, op mijn gemak een ommetje gemaakt door Hellevoetsluis. Toen viel alles weer wat op zijn plaats en leek alles weer hetzelfde als voor de vakantie. Ik heb het weer helemaal naar mijn zin.