Door op 24 september 2014

Keek op de Week – 24 september

Het kunnen lezen en schrijven is een basisrecht, een randvoorwaarde om actief deel te kunnen nemen aan onze hedendaagse maatschappij. Lezen en schrijven is essentieel voor de toekomst van iedereen.

 

 

De week van…
Mevlüt Köse…

De Week van de Alfabetisering, bieb Zuid Hollandse Delta.

Op dinsdag 9 september werd, in de Bibliotheek Hellevoetsluis / Bibliotheek Zuid Hollandse Delta (BZHD), de Week van de Alfabetisering (maandag 8 t/m zondag 14 september) in het ochtenddeel onder de aandacht gebracht bij wethouders, raadsleden, ambtenaren en schooldirecteuren. In het middagdeel voor de bibliotheekleden en belangstellende burgers in de gemeenten.

In het kader daarvan woonde ik een korte introductie bij die door Gerdie Schellevis (BZHD) werd gegeven over de Laaggeletterdheid. Tijd voor Taal. Ieder draagt op eigen wijze, bij aan het bevorderen van geletterdheid van de burgers in ons gemeenten.

AlfabetDe week van de Alfabetisering is een initiatief van de Stichting Lezen & Schrijven met als doel het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid op korte en lange termijn. Het kunnen lezen en schrijven is een basisrecht, een randvoorwaarde om actief deel te kunnen nemen aan onze hedendaagse maatschappij. Lezen en schrijven is namelijk essentieel voor de toekomst van iedereen, extra aandacht vestigen op het probleem van laaggeletterdheid dus door krachten te bundelen om laaggeletterdheid te voorkomen cq te bestrijden.

Uit onderzoek (analfabetisme) blijkt dat zo’n 250.000 mensen in Nederland niet kunnen lezen en schrijven. Tevens blijkt uit onderzoek dat 1,3 miljoen mensen tussen de 16 en 65 jaar laaggeletterd zijn. Dat wil zeggen 1 op de 9 Nederlanders die moeite hebben met lezen en schrijven zoals; het kopen van treinkaartje of het lezen van de bijsluiter bij medicijnen of het invullen van een formulier.

Kinderen uit gezinnen met hoogopgeleide ouders krijgen gemiddeld 1500 meer woorden per uur te horen, te verwerken (absorberen) dan een kind van laaggeschoolde ouders en bouwen daarmee dus een veel beperktere woordenschat op. Dat terwijl men ongeveer 95% van de woorden moeten kennen om een stuk tekst te kunnen begrijpen.

Het initiatief wordt middels verschillende projecten ondersteund door de voorzitter van de Stichting Lezen en Schrijven, Marja van Bijsterveldt (oud minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden om deze doelgroep te ondersteunen en te begeleiden in hun leerproces. Zo worden in het hele land tal van activiteiten georganiseerd, denk aan “Beter Spellen en Gezonde Taal” waarbij de winnaars in de prijzen vallen.

Wat doet Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta (www.bzhd.nl)?

De Bieb werkt samen met scholen aan het vergroten van de leesvaardigheden van jonge kinderen. Met het samengaan van beide partijen (de bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en de Volksuniversiteit) worden er cursussen gegeven onder de naam “Leer & Beleef” voor de volwassenen (www.leerenbeleef.nl). Ook o.a. cursussen zoals hobby en vrije tijd, kunst en cultuur, lichaam en geest, talen, mediawijsheid in de praktijk.

Tevens werd een lezing gegeven door een bekende D66 oud-politicus, fysicus en schrijver Jan Terlouw in de bibliotheek Zuid-Hollandse Delta.

De heer Terlouw vertelde “Alles wat we doen maken we taxatie (voorspelling) van de toekomst. Schrijven vond ik vervelend, ik hield helemaal niet van schrijven. Ik was linkshandig en het moest verplicht met rechts schrijven. Je zult schrijver worden, nonsens, kijk naar je boeken. Wis- en Natuurkunde, dat vond ik pas leuk. Fantasie kun je oefenen, moeiteloos verhaal vertellen, verhaal over fysica, natuurkunde. Tot ik verhaaltjes begon te verzinnen voor mijn kleine meid. Omdat ze het zo geweldig vond, heb ik een paar jaar lang elke dag een nieuw verhaaltje verzonnen. Iets verzinnen kan ik nu goed. In je verhaal moet evenwicht en samenhang zijn”. Hij wijst naar de halsketting van een mevrouw vooraan in de zaal. “Misschien heb je dit van je kinderen gehad of van je echtgenoot. Misschien heb je het zelf gemaakt of gejat van iemand anders. Ik kan er van alles bij bedenken. Als schrijver heb ik meer dan 20 boeken geschreven, van romantisch tot kinderboeken.” Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat kinderen die veel lezen alles beter doen, ook wiskunde. Veel lezen is harstikke belangrijk. Leven de Bibliotheek; houd ‘m overeind!

Jan Terlouw en Mevlüt

Jan Terlouw en Mevlüt

Na zijn speech had ik de mogelijkheid om de heer Jan Terlouw persoonlijk te ontmoeten waarbij ik een enkele gesigneerde boeken had gekocht (Koning van Katoren, Oosterschelde windkracht 10 en Oorlogswinter) om mijn kleinkinderen te verrassen.

Na de afsluiting ben ik ook gebleven om zijn verfilmde boek “Oorlogswinter” te kunnen zien, boeiend was het.