Door Agnes Oosterboer op 16 februari 2015

Keek op de Week – 16 februari…

Daklozen is iets wat ik me erg aantrek en helaas zie ik het steeds meer gebeuren. Wij zijn hier binnen de fractie druk mee bezig en zullen binnenkort met een voorstel gaan komen in de commissie ZWO.

 


De Week van…

Agnes Oosterboer…

Een keek op de week schrijven, het lijkt zo simpel maar soms is het lastig. Waar ga je het over hebben? Laat ik beginnen met het vervolg van Wilma en Robin, mijn vorige keek op de week ging over hen.

Huisje 150 pixelsBegin december hebben ze van Maas Delta de sleutel van hun woning gekregen. Dit had de nodige voeten in de aarde en ik vraag me af of Wilma het zonder steun gered zou hebben. De bureaucratie is zo groot, en het lijkt wel of grote organisaties het “leuk” vinden mensen te overrompelen en te imponeren.

Ik was blij om samen met Wilma door haar nieuwe huisje te lopen waar ze hopelijk de rust kan gaan vinden voor haarzelf en haar zoon. Het is nogal niet wat om opeens zonder woning te zitten en te zien dat er dan maar bar weinig instanties zich met je bezighouden of zich om je bekommeren.

BedanktIk wil vanaf hier dan ook de kennis van mij, waar ze de laatste paar weken heeft gewoond, bedanken voor de gastvrijheid.

Als je samen met anderen uren aan het bellen bent naar instanties omdat er iemand op straat staat met een kind is het triest dat je overal te horen krijgt dat ze vol zitten en diegene dus gewoon pech heeft en op straat blijft staan. Dan ga je kijken in je eigen kring en gelukkig zijn er dan mensen die hun privé huis open zetten om iemand belangeloos te helpen. Dat is pas sociaal !!

Inmiddels heb ik weer contact met een nieuwe “Wilma” een mevrouw die binnenkort ook dakloos dreigt te worden. Ik hoop dat het voor deze mevrouw allemaal wel snel geregeld kan worden, en dat zij niet echt op straat komt te staan.

Ik ben inmiddels officieel lid van het Ombudsteam PvdA Hellevoetsluis, mensen zoals Wilma kunnen zich wenden tot het ombudsteam dat hen bij zal staan, van adviezen zal voorzien of gewoon een steuntje in de rug zal zijn. Ook gaan we zo nodig en als mensen dat willen met ze mee naar instanties.

Ik ben ontzettend blij met het feit dat ik lid mag zijn van het ombudsteam, iets dat voelt als op mijn lijf geschreven. Daklozen is iets wat ik me erg aantrek en helaas zie ik het steeds meer gebeuren. Wij zijn hier binnen de fractie druk mee bezig en zullen binnenkort met een voorstel gaan komen in de commissie ZWO.

Verder kan ik alleen maar zeggen dat mantelzorger zijn (en ziek zijn ook trouwens) bijna een fulltime baan is. Bij slechte dagen is het lastig weg te gaan van huis voor langere tijd, dus dingen moeten dan uitgesteld worden.

WerkmanWe zitten nu midden in de renovatie van onze flat en dat is iets wat mij bekend voorkomt, want ik heb een dergelijke renovatie al eens meegemaakt in de Vogelbuurt. Ik weet dus een beetje wat mij te wachten staat. En dat is, twee weken kamperen in je eigen woning, maar wat wordt het mooi als het klaar is. Ik hoop dat iedereen dan ook enorm zuinig gaat worden op zijn woonomgeving.

Nicko 150Maasdelta laat zich hier van zijn sociale kant zien, dat kan ook niet anders met Nicko van Straaten die een grote vinger in dit project heeft. Sommige mensen zijn gewoon geboren met een groot sociaal gevoel, dat zit in je genen en Nicko is zo iemand. Er wordt geluisterd naar de dingen die aangegeven worden, dat is prettig voor de bewoners.

Wij zullen, i.v.m. de lichamelijke toestand van Rob, tijdens de renovatie naar een tussenwoning gaan, dat betekend weer spulletjes inpakken en tijdelijk verhuizen. Gelukkig is de tussenwoning wel gemeubileerd, maar er moet toch een hoop mee verhuizen. Het is voor Rob niet te doen om thuis te blijven. Ik zal blij zijn als we ook dit achter de rug hebben

De zorg is toch iets wat constant in het nieuws is en ook constant mijn aandacht heeft. Moeilijk vind ik het dan ook dat bepaalde beslissingen uit Den Haag sommige mensen zo raken. Ik kan het niet altijd uitleggen, en ik probeer dat dan ook niet. Ik hoop dat ik in Hellevoetsluis het verschil kan maken, mijn sociaal gevoel kan laten zien horen, en dat ik mensen kan helpen. We zijn pas naar Voornesteyn geweest, en hoe goed het ook geregeld gaat worden, de mensen die er wonen moeten wel gaan verhuizen. En eigenlijk weten we allemaal “Oude bomen verplaats je niet”. Ik maak me zorgen hoe het dan moet gaan met de mensen die in de toekomst niet meer naar bejaarden/verzorgingshuizen kunnen.

Huisartsenpost 150De HAP is helaas toch gesloten. We hebben nog steeds goede hoop dat de drie wethouders en de gemeenteraden genoeg druk kunnen uitoefenen zodat er toch een andere oplossing komt, want wij vinden nog steeds dat er hier gewoon een HAP moet zijn. We zullen hier dan ook bovenop blijven zitten. We horen nu al dat het bij Dirksland enorm druk is en dat mensen naar bv Rotterdam moeten om bloed te prikken omdat in Spijkenisse het lab dicht is.

De nieuwe zorgwet is per 1 januari ingevoerd, jeugdzorg en zorg moeten geregeld worden door de gemeente. Dit alles gaat goed gemonitord worden en we zullen in de commissie op de hoogte gehouden worden. Wij hebben in ieder geval nog geen klachten ontvangen. U weet toch dat wij (de PvdA dus) een meldpunt Zorg hebben! Klik hier om naar dat Meldpunt toe te gaan en maak zo nodig gebruik van deze manier om uw klachten bespreekbaar te maken!

Keukentafelgesprek 175Rob en ik hebben inmiddels wel een “keukentafel” gesprek gehad zoals dat tegenwoordig heet bij de WMO. Want nu de flat gerenoveerd wordt mogen we eindelijk een scootmobiel aanvragen, er komt beneden een oplaad en stallingspunt wat je kunt huren van Maasdelta.

Voor die tijd mochten we dus geen scootmobiel hebben omdat we hem niet konden stallen. Kunnen we straks dus heerlijk samen wandelen en fotograferen.

Voor de gemeente zijn het misschien allemaal onbelangrijke dingen, maar als je ziek bent en je tijd beperkt is worden heel andere zaken belangrijk, en je wordt zo verdrietig als je dingen dan niet krijgt om redenen die niet altijd voor de mensen te begrijpen zijn, maar omdat het “gewoon” de “regels” zijn. Als je ziek bent wil je niet te maken hebben met “regels” maar wil je vooral te maken hebben met empathie. Ambtenaren zouden daar altijd aan moeten denken als ze beslissingen nemen.