Door op 22 maart 2016

Keek op de Week – 14 maart…

Veel (jonge) mensen hebben geen idee waar het referendum over de Oekraïne over gaat?  Op 6 april mogen alle Nederlanders boven de 18 voor of tegen dit verdrag stemmen.

De week van…
Mevlüt Köse…

Kom vooral stemmen op 6 april. Kies voor economische en financiële samenwerking (handel), democratie, bevordering van de veiligheid en vrijheid, en mensenrechten.

ReferendumEen referendum is een mooie bijdrage aan de democratie. Wie tegen het associatieverdrag is gaat natuurlijk stemmen, maar wat doe je als je voor bent?

Nederlanders mogen naar de stembus op woensdag 6 april a.s.; dan is het zover, dan kan men zich uitspreken over het samenwerkings-/handelsverdrag van de Europese Unie met Oekraïne. Op 6 april mag je stemmen als je 18 jaar of ouder bent en de Nederlandse nationaliteit hebt. Je kunt in elk stembureau in Hellevoetsluis stemmen, maar kijk uit: dit zijn er minder dan in vorige jaren, kijk op uw stempas en lees de begeleidende brief van de gemeente. Als je om redenen niet kan stemmen, mag je ook iemand machtigen om jouw stem uit te brengen.

In 1991 werd de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek hernoemd tot onafhankelijke staat; Oekraïne (hoofdstad Kiev) en afgescheiden van de Sovjet-Unie.

Zoals de meesten zullen weten heeft de Europese Unie (EU) met heel veel landen samenwerkings-/handelsverdragen afgesloten (o.a. Zuid-Afrika, Israël, Chili, Marokko en Turkije). Europa heeft ingestemd met het associatieverdrag dus ook de Eerste en Tweede Kamer. Dit verdrag heeft niets te maken met de toetreding tot de EU en gaat ook niet over het vinden en berechten van de mensen die achter de MH17-ramp zaten. Als dit verdrag wordt aangenomen dan kunnen bewoners van de Oekraïne weliswaar reizen naar landen van de EU, maar krijgen dan een inreisstempel in hun paspoort waarmee ze maximaal 3 maanden in een EU-land mogen verblijven, en zich niet zomaar kunnen vestigen. Met dit verdrag verzorgen we dat de Oekraïense wens modelleert naar de Europese mensenrechten, corruptiebestrijding en de rechtelijke macht die onafhankelijk is. Het ontwikkelen van de welvaart van de Oekraïense land.

Het verdrag regelt afspraken over meer samenwerking tussen Oekraïne en de Europese Unie. Door dit samenwerkingsverdrag kan Oekraïne er beter van worden, terwijl Nederland niet wordt geschaad. Denk aan economische belangen voor Oekraïne en voor Nederland. Meer vrije handel en samenwerkingsverdrag kan Nederland juist geld opleveren. Het is goed voor de Nederlandse economie. Ook helpt het Oekraïne om meer weerstand te bieden tegen toenemende Russische invloed, dat is dan een kans op vrede en stabiliteit in het land en het tegengaan van corruptie en het eerbiedigen van de mensenrechten. Het versterken/verbeteren van de rechtsstaat en van het respect voor en het versterken van de mensenrechten en fundamentele vrijheden. Het inwerking treden van het Internationaal Strafhof en regionale stabiliteit.

De opkomst moet hoger dan 30 procent zijn, anders is het niet rechtsgeldig, het kabinet mag de uitslag naast zich neerleggen. Het kabinet kan dit referendum negeren omdat het een raadgevend referendum is, maar de PvdA ondersteunt het referendum en is voor het nakomen van de wens van de kiezers. Kom vooral stemmen!