Karel Winkels uit de fractie Hellevoetsluis

Door Daan Dankaart op 19 juni 2019

Sinds ruim een jaar vormde Karel Winkels samen met mij, als Rode Broeders, het ‘gezicht’ van de PvdA fractie Hellevoetsluis naar buiten toe. Met mij had hij zitting in de drie raadscommissies en hij vertegenwoordigde de PvdA in de werkgroep Raadscommunicatie. Tijdens raadsvergaderingen was Karel zelden afwezig op de publieke tribune. En als er ergens een interessante cursus was, met name van het PvdA Centrum voor Lokaal Bestuur, dan ging Karel vrijwel altijd met mij mee. Dus volle inbreng en betrokkenheid met onze fractiepolitiek.
Het was dan ook een domper voor onze fractie toen hij maandagmiddag liet weten dat hij van zijn arts de mededeling had gekregen dat hij direct moest stoppen met alle activiteiten, wilde hij nog enige levenstijd overhouden. Het zal hem zwaar gevallen zijn om uit onze fractie te stappen, maar ik kan niet zeggen dat we dit niet op enige termijn verwacht hadden. Hij zat immers niet voor niets al lange tijd ‘aan de zuurstof’ en we wisten dat zijn gezondheid broos was; des te meer waardering dan ook dat hij er toch altijd maximaal bij was, bij mooi weer, maar ook regen en wind trotserend als dat nodig was.

Het is dan ook met groot respect en waardering, maar ook met alle begrip dat onze fractie heeft moeten aanvaarden dat Karel nu aan zichzelf moet denken. Behalve voor zichzelf, heeft ook Yolanda, zijn kinderen en kleinkinderen, en zijn broer, er recht op om van zijn aanwezigheid te genieten. Daarom: Karel dank voor je inzet, en Yolanda, dank voor het veelvuldig uitlenen. Vanuit de fractie kan ik wel zeggen dat ik ervan genoten heb hoe Karel zich in onze PvdA thuis was gaan voelen, en dat vaak uitte door de uitspraak: ‘ik ben in een warm nest terecht gekomen.’

En hoe nu verder? Onze PvdA zou de PvdA niet zijn als het sociaal gevoel niet zegevierde, en zij aantoont dat Karel wel gemist zal worden in de fractie, maar dat zelfs hij niet onmisbaar is. Direct na de toch nog onverwachte mededeling, besloot Agnes Oosterboer, die wel actief was gebleven als fractieassistent, weer terug te keren in haar oude functies, en zij zal de plaats van Karel innemen in de drie raadscommissies. Ik ben daar in elk geval heel gelukkig mee, een waardvolle vervanging van de bijna onvervangbare. Het zal voor Agnes een hele kluif worden om dit te combineren met haar werk in de zorg, in de volcontinue. En we kunnen nog een aanvulling melden: Gerie Luijendijk gaat de fractie versterken, vooralsnog als fractieassistent, maar wie weet wat er nog komen kan. Met Gerie blijven we functioneel op sterkte, maar ook haar kennis in het sociaal domein zullen we graag inzetten. Em dan is de fractie uiteraard pas volledig door de actief deelname die Anneke Lagendijk al lange tijd bood, biedt, en hopelijk nog lang zal bieden.

En daarmee was, is en blijft de PvdA fractie in Hellevoetsluis een waarde van betekenis in de lokale politiek.

Karel, bedankt: wel uit de actieve politiek, maar we zullen je weten te vinden voor gezelligheid, kopje koffie, en koetjes en kalfjes.

Daan Dankaart, fractievoorzitter PvdA Hellevoetsluis.

Daan Dankaart

Daan Dankaart

Fractievoorzitter Ombudsteam Campagneteam

Meer over Daan Dankaart