Door Agnes Oosterboer op 1 juli 2014

Dakloos…

Ik liep op een vroege ochtend door een van mijn favoriete plekjes in Hellevoetsluis en kwam op een wat afgelegen veldje terecht. En daar stond een klein tentje…

Fotograferen is op dit moment een grote hobby van me, ik doe dit op verschillende plekken in Hellevoetsluis. en ik liep op een vroege ochtend (voor macrofotografie is vroeg een goed tijdstip) door een voor mij favoriet gebied in Hellevoetsluis.

Ik liep een beetje buiten de paden en kwam op een wat afgelegen veld terecht, om het hoekje achterop het veldje stond een klein tentje, met voor het tentje een mevrouw van mijn leeftijd. Het was in 1 oogopslag duidelijk dat deze mevrouw hier “stiekem” woonde, vandaar dat ik ook niet noem waar ik liep. Ik zei haar goedemorgen en zij antwoordde vriendelijk terug, ik ben verder gelopen en verder gegaan met fotograferen.

Maar het liet me niet los, ik vraag me af wat is er fout gegaan in zo iemands leven dat dit hem/haar is overkomen. Tegelijkertijd deed het me herinneren aan mijn werkbezoek een aantal jaren geleden toen ik raadslid was.

Ik was tot die tijd in de veronderstelling dat wij in Hellevoetsluis geen dakloze mensen hadden, ik was verbijsterd toen bleek dat dit wel zo was, in “ons” kleine gemoedelijke Hellevoetsluis. Ja noem het naïef, ik weet het.

Nicko van Straaten (een man van de straat in hart en nieren) heeft ons toen in contact gebracht met mensen die dakloos waren, en met mensen die hun leven weer op de rails hadden. Gesprekken die diepe indruk op mij gemaakt hebben, waarom??? omdat je op dat moment inziet dat dit ons allemaal “zomaar” kan overkomen, en wie helpt ons dan? toentertijd waren er 8 dakloze mensen in Hellevoetsluis waar ze het van wisten.

Ik vroeg me gisteren af of dit aantal nog wel klopt, in mijn woonomgeving zie ik geregeld iemand die de prullenbakken afloopt, twee van de mensen van het werkbezoek toen zie ik ook nog regelmatig lopen, nu deze mevrouw.

Zoveel jaren later en wat hebben we bereikt? Er lijkt nog niets veranderd.

Iets waar ik me voor schaam, mensen zouden niet dakloos mogen en hoeven zijn, waarom helpt niemand deze mensen? Er is gewoon een groep mensen die “vergeten” worden. Misschien moeten we maar weer eens vragen om hoeveel mensen het op dit moment gaat, is het aantal uitgebreid? Misschien weer eens zo’n werkbezoek? Maar laat duidelijk zijn, al zou het maar 1 dakloos iemand in Hellevoetsluis zijn, dan is dat er 1 teveel.

Ieder mens verdient een dak boven zijn hoofd en een fatsoenlijke maaltijd.

Agnes Oosterboer