Door op 9 januari 2015

Bestuur-Schakel – 9 januari…

Uiteraard hoop ik voor iedere lezer dat 2015 in alle voorspoed is gestart en hoop ik voor eenieder dat dit zich het gehele jaar voort zal zetten.

 

Bestuur-Schakel…
Hans Steenwinkel…

Januari…. na alle oliebollen, dennennaalden en sterretjes kijken velen van ons met een grimas naar de gevolgen op ons bankafschrift van deze, volgens iedereen, dure maand. Tja…. eigen schuld!

Echter de eerste week van januari is voor velen van u wellicht de duurste maand van het jaar. Ik werd hier een aantal dagen geleden op gewezen door een echtpaar, die beide hulpbehoevend zijn. Hun berekening: “Op het moment dat we 1 januari wakker worden, zijn we dit jaar € 750,00 armer.”

1 januari 2015Bij doorvragen werd ik er haarfijn op gewezen dat de lieve mensen doelen op het zekere verbruik van tweemaal een eigen risico op zorgkosten. En dat is niet hun eigen schuld. Sommige mensen lijken dit gedwee te accepteren, maar even met alle realiteitszin: €750 is gelijk aan de helft van het minimumloon van €1501 per maand. Voor alle duidelijkheid dit laatste bedrag is bruto, het eerste helaas netto.

Maar er is troost!

Het is in verhouding wel meer minimumloon als vorig jaar. Dat dit dan weer gecompenseerd word met een lagere vakantie tegemoetkoming is pas de zorg van mei! Bovendien dat wat je dan tekort komt, kun je in 2016 weer terugvragen middels het invullen van een teruggave biljet. Ik ben bang dat vele mensen met een minimumloon dit nog nooit hebben gedaan, ben nog banger dat men de moeite niet eens zal nemen. Maar dat is de zorg van Rutte c.s. in mei 2016…

En zo worden de verschillen tussen rijk en arm, zorgbehoevend en niet zorgbehoevend en oud en jong weer groter…

Waar zijn dan de grondbeginselen gebleven van de sociaal democratie??? Of zit ik in een winterdip?