4 mei – De vrijheid sterft niet…

Door Daan Dankaart op 5 mei 2018

4 mei, de vrijheid sterft niet …

Tussen 1920 en 1945 ging Europa door een afgrijselijke periode. Hitler, Mussolini en Franco kwamen aan de macht waarmee het fascisme vrij spel kreeg. Eerst met de fascistische knokploegen in Italië vanaf 1920, vervolgens in 1934 met de Nacht der Lange messen in Duitsland (begin van vervolging van Joden, socialisten en communisten) in Duitsland, en uiteindelijk in 1936 de Pronunciamiento (de militaire staatsgreep van onder meer generaal Franco) in Spanje.

Wat er volgde was de terreur van Mussolini, de concentratiekampen van Hitler, en het bombardement van Guernica in Spanje. Dit was slechts een begin. In 1939 viel Duitsland Polen binnen, het begin van een verwoestende oorlog die veel landen in Europa teisterde en die uiteindelijk alleen in Europa al meer dan 40 miljoen doden zou vergen, waarvan meer dan 15 miljoen burgers: Joden, socialisten, communisten, verzetsstrijders van andere denominaties, homoseksuelen en zigeuners. En waarschijnlijk een meervoud van deze 40 miljoen aan doodangst en immens verdriet.

Ook de rest van de wereld werd in deze Maelstrom meegezogen, waardoor ook nog eens ruim 30 miljoen mensen omkwamen.

Afbeelding: ‘Guernica’ van Pablo Picasso (1937)

Het is niet voor te stellen: in enkele jaren tijd verloren meer dan 70 miljoen mensen het leven. Immense scharen mensen verloren alles, tot en met hun geliefden en kinderen.

1945 kwam en de Tweede Wereldoorlog kwam ten einde. Veel pijn bleef er achter, vaak pijn die nooit meer zou helen. ‘Dit nooit meer!’ werd het algemene gevoel van heel veel mensen, gelukkig ook bij mensen die er wat aan konden doen. Een belangrijke stap in de richting van ‘Dit nooit meer’ was de Europese samenwerking, inmiddels doorontwikkeld tot onze huidige Europees Parlement en Europese Commissie. Deze samenwerking is geen harde waarborg, maar brengt wel een langdurige vrede dichterbij en het is nu nog het beste wat we hebben.

‘Dit nooit meer!’. Dat zal alleen lukken als men zich blijft herinneren wat er tussen 1930 en 1945 gebeurde, dat we het krankzinnige van 70 miljoen doden nooit vergeten. Daarom is de jaarlijkse Dodenherdenking met 2 minuten stilte op 4 mei o zo noodzakelijk.

 

 

 

 

 

Daan Dankaart

Daan Dankaart

Fractievoorzitter Ombudsteam Campagneteam

Meer over Daan Dankaart