9 MEI 1919 – 9 MEI 2019…

Door Webmaster op 8 mei 2019

100 jaar vrouwenkiesrecht

9 mei 1919 – 9 mei 2019

Aletta Jacobs was de beroemdste Nederlandse vertegenwoordigster van de eerste feministische golf. Dat er gestreden werd  voor vrouwenkiesrecht heeft indirect met haar te maken.

In september 1918 diende het vrijzinnig-democratische Kamerlid Hendrik Pieter Marchant een initiatiefwet in tot instelling van actief kiesrecht voor vrouwen. Onder druk van de revolutionaire bewegingen in Duitsland en ook in Nederland werd deze wet in op 9 mei 1919 door de Tweede Kamer aangenomen.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 1922 konden alle vrouwen in Nederland voor het eerst gebruikmaken van het actieve kiesrecht, daarmee werd de Tweede Kamer voor het eerst in de geschiedenis een volksvertegenwoordiging die was samengesteld op basis van algemeen kiesrecht.

In Frankrijk duurde het nog 25 jaar voor ook daar de vrouwen kiesrecht kregen. Zie de foto hiernaast…

Op 23 mei zijn de Europese verkiezingen…

We kunnen dan ALLEMAAL  o.a. stemmen op de PvdA vrouw die zo’n inspirerend verhaal hield tijdens onze 1 mei viering dit jaar, Kati Piri. Kati staat op nummer 4.

Maar natuurlijk is er ook ons alles Frans Timmermans die heel blij zal zijn met onze stem én met een grote opkomst waardoor de PvdA meer invloed kan uitoefenen binnen het Europese Parlement.

Klik hier voor de volledige kieslijst van de PvdA voor Europa…