Standpunten

Zoeken

00 – INLEIDING

ALLE POLITIEK IS LOKAAL. PvdA partijleider Diederik Samsom en voormalig lijsttrekker, nu fractievoorzitter, PvdA Hellevoetsluis leiden het verkiezingsprogramma in voor de gemeenteraad van Hellevoetsluis 2014-2018.

Lees verder

01 – HELLEVOETSLUIS

Welk Hellevoetsluis wil de PvdA? Solidair is onze samenleving, zelfredzaam zijn onze burgers, ondersteunend is onze overheid

Lees verder

02 – WERK, INKOMEN EN ECONOMIE

Houvast en vooruitgang. Werk, werk, werk is niet voor niets één van de meest bekende slogans van de PvdA. Werk is belangrijk. Door werk verwerf je inkomen, doe je mee, heb je een positie. Veel mensen ontlenen hun zelfrespect voor een groot deel aan hun baan. Een gemeente die in staat is om werkgelegenheid te genereren bijvoorbeeld door een goed vestigingsklimaat voor ondernemers te ontwikkelen, creëert op die manier kansen voor haar inwoners.

Lees verder

02.1 —– Werk

Werk geeft zelfrespect, brengt zelfstandigheid mee en is de aanjager van integratie en participatie. Daarom moeten zoveel mogelijk inwoners aan het werk; juist in deze tijd. Onze droom is voor iedereen een baan. Maar wel goed werk met een loon volgens de CAO en betrokkenheid bij het eigen bedrijf.

Lees verder

02.2 —– Jongeren en werk

Voor jongeren is het vinden van de juiste toegang tot de arbeidsmarkt belangrijk. De eerste baan, het begin van je verdere werkzame leven. Juist nu, in deze economische crisis, is het vinden van die eerste baan die goed aansluit op de opleiding moeilijk. De startkwalificatie helpt daarbij, maar soms is dit niet voldoende. Als het niet lukt om een baan te vinden die bij je past, willen wij je helpen. Voor ons is het belangrijk dat jongeren actief blijven.

Lees verder

02.3 —– Als je hulp nodig hebt

Niet voor iedereen is het vinden van werk gemakkelijk, soms heb je daarbij hulp nodig. Dit kan zijn omdat je een arbeidsbeperking hebt, tijdelijk geen werk kunt vinden of in een sector zit die zwaar te lijden heeft onder de economische crisis. Onze ondersteuning is gericht op het vinden van (ander) werk en het vergroten van de zelfredzaamheid van onze burgers.

Lees verder

02.4 —– Inkomen

Een inkomen zorgt voor zelfstandigheid en creëert kansen. Juist in deze tijd van economische malaise willen we kwetsbare mensen blijven ondersteunen door onder andere een activerende armoedeaanpak. Het is voor ons onacceptabel dat er in Hellevoetsluis nog kinderen op moeten groeien in armoede.

Lees verder

02.5 —– Armoedebeleid

Wij willen zorgen dat ook de meest kwetsbaren in de samenleving de mogelijkheid hebben om zich te ontplooien.

Lees verder

02.6 —– Baangaranties in de zorg

De participatiemaatschappij zal leiden naar meer vraag naar passende banen in de zorg.

Lees verder

02.7 —– Economie

Economische groei creëert banen. In veel gemeenten is sprake van een tekort aan mensen in de zorg en techniek. We moeten dat in onze gemeente samen met de partners in onze regio oplossen. Bedrijven horen zich thuis te kunnen voelen in onze gemeente. Daarom zorgen we voor een mooie gemeente, die goed bereikbaar is en waar onderwijs, overheid en bedrijfsleven nauw samenwerken. Het is belangrijk dat ondernemers kunnen ondernemen en niet verzand raken in bureaucratie. Voor ons blijft toerisme en recreatie speerpunt in het economisch beleid. De mogelijkheden als watersportgemeente moeten beter worden benut.

Lees verder

03 – ZORGEN VOOR MEEDOEN

Voor als je een zetje in de rug nodig hebt. Zorg is een verantwoordelijkheid van ons allemaal

Lees verder

03.1 —– Zorg thuis, ouder worden in eigen buurt

Gewoon in je eigen wijk kunnen blijven wonen als je ouder wordt of gehandicapt raakt. Dat vinden wij belangrijk. Zorgmedewerkers moeten weer ‘aanklampbaar’ en zichtbaar zijn in de wijk. Het gaat niet alleen om zorg, maar ook om welzijn. Met alleen het uit bed halen van mensen of het schoonmaken van een huis ben je niet klaar. Het gaat erom dat mensen daarna iets kunnen gaan doen en sociaal actief kunnen zijn.

Lees verder

03.2 —– Voorzieningen op maat

Iedereen moet zijn eigen levensplannen kunnen nastreven. Als dat niet lukt omdat je op de één of andere manier daarbij een beperking ondervindt, bijvoorbeeld omdat je niet kunt lopen of omdat je je eigen huis niet kunt schoonmaken, zoeken wij met je naar een oplossing. Soms is die oplossing dichtbij te vinden in je eigen omgeving of je eigen familie. Soms moeten we samen verder kijken naar wat nodig is. Omdat iedereen anders is, volstaat daarbij geen kant en klare oplossing. Maatwerk is nodig.

Lees verder

03.3 —– Samen werken aan goede zorg

De PvdA hecht aan kwalitatief goede zorg en een goede afstemming tussen de eerste, anderhalve (huisartsenposten en medische centra) en tweedelijnszorg. De veranderende zorgbehoefte, inwoners die langer thuis blijven wonen, de behoefte aan herstelzorg dicht bij huis, kan leiden tot veranderingen in de zorg-infrastructuur en een verschuiving van functies.

Lees verder

03.4 —– Mantelzorgers

Van alle zorg die wordt verleend, wordt ongeveer 80 procent gedaan door mensen die daarvoor niet betaald krijgen. Het gaat dan vaak om ouders die voor hun gehandicapte kinderen zorgen, partners die elkaar verzorgen of kinderen die hun ouders ondersteunen. We noemen dat mantelzorg. Het helpen en verzorgen van iemand van wie je houdt is natuurlijk geweldig. Zoiets doe je met liefde.

Lees verder

03.5 —– Gezondheidszorg

Als je vraagt aan mensen wat ze het belangrijkste vinden noemen ze vaak als eerste: mijn gezondheid. Niet zo verwonderlijk natuurlijk. Als je ziek bent kun je veel dingen niet meer. De gezondheidszorg in Nederland behoort gelukkig tot een van de beste van de wereld en veel mensen worden elke dag goed geholpen. Toch zien we dat de sociaaleconomische gezondheidsverschillen in ons land groter worden.

Lees verder

03.6 —– Armoedebestrijding en hulp bij schulden

Als je rond moet komen van een laag inkomen is dat niet gemakkelijk. Sporten, een cadeautje kopen voor de verjaardag van je buurvrouw en elke dag warm eten kopen, is soms nauwelijks mogelijk. Voor een belangrijk deel komt dat door een gebrek aan geld. Maar het komt ook door een vorm van berusting en vervreemding: “wij horen er toch niet bij”. Armoede als levensstijl dus. Wij vinden dat in een rijk land als het onze onacceptabel.

Lees verder

03.7 —– Bestrijden van dakloosheid en verslaving

Dakloosheid is niet aanvaardbaar, en verslaving moeten we doeltreffend aanpakken.

Lees verder

03.8 —– Integratie

Integreren doe je zelf. Meedoen en meebouwen aan de lokale samenleving doen we samen. Door actief mee te doen, de taal te spreken, te leren en te werken en natuurlijk door je te houden aan dezelfde wetten en regels.

Lees verder

04 – ONDERWIJS

Scholen vormen voor de PvdA een essentieel onderdeel in de vorming van kinderen en jeugd.

Lees verder

04.1 —– Scholen en omgeving zijn veilig en toegankelijk

Het schoolgebouw hoort een plek te zijn waar kinderen graag komen, waar het schoon en veilig is. De school moet het beste uit de kinderen naar boven halen. De school werkt samen met de buurt en andere instanties die zich ook met kinderen en hun omgeving bezig houden.

Lees verder

04.2 —– Geen leerling op achterstand

Alle kinderen hebben recht op goed onderwijs, ongeacht het gezin waarin je opgroeit of de buurt waar je woont. De PvdA steunt het doel van passend onderwijs, namelijk om zoveel mogelijk kinderen in het gewone onderwijs tot hun recht te laten komen. Maar voor een beperkt aantal kinderen zal speciaal onderwijs noodzakelijk blijven.

Lees verder

05 – JEUGD EN JEUGDZORG

‘Er is niet zoiets als ‘andermans kinderen’’ (Hillary Rodham Clinton). Gelukkig gaat het met veel kinderen, jongeren en hun families goed. Maar er zijn ook situaties waarin er sprake is van kleine of grote problemen. De Jeugdzorg is vanaf 2015 een verantwoordelijkheid voor de gemeente.

Lees verder

06 – WONEN EN WIJKEN

Samen wonen en leven in goede, betaalbare huizen in een ongedeelde samenleving

Lees verder

06.1 —– Wonen

Bouwen voor betaalbaar wonen is ons belangrijkste speerpunt de komende jaren. Met name starters op de woningmarkt hebben door lange wachtlijsten en hoge hypotheekeisen moeite om aan een woning te komen. Wij willen dat gemeente en corporatie samen met bewoners en ondernemers afspraken maken over welke projecten de komende jaren wel/gefaseerd/vertraagd of niet worden uitgevoerd. De aanpak van en investeringen in de wijken en buurten via de wijkaanpak blijft onze prioriteit.

Lees verder

06.2 —– Wijken

De wijkaanpak van de afgelopen jaren heeft goede resultaten opgeleverd voor leefbaarheid, kwaliteit van woningen, sociale cohesie en onderwijs. De wijk is een belangrijk ontmoetingspunt voor verschillende bevolkingsgroepen.

Lees verder

06.3 —– De ongedeelde stad

Het Hellevoetsluis dat de PvdA voor ogen heeft is een stad van iedereen, een ongedeelde stad waarin iedereen kansen en verplichtingen heeft.

Lees verder

07 – VEILIGE WIJKEN EN BUURTEN

Veiligheid, een groot goed

Lees verder

07.1 —– Aanpak drankmisbruik

Een integrale aanpak moet het drankgebruik onder jongeren doen verminderen. Niet alleen jongeren worden aangesproken op hun alcoholgebruik, maar ook ouders en verkopende instanties krijgen voorlichting over het alcoholgebruik van jongeren. Ouders en jongeren worden via voorlichting en speciale websites aangesproken op hun gedrag.

Lees verder

08 – SPORT EN CULTUUR

Voor iedereen toegankelijk

Lees verder

08.1 —– Sport

Sport en spel zijn belangrijke middelen voor integratie. Sportverenigingen vervullen een belangrijke maatschappelijke functie en zijn in veel wijken en dorpen het sociale cement van de samenleving. Teamsport draagt bij aan de ontwikkeling van teamgeest en het idee van fairplay. Breedtesport is dé voedingsbodem voor topsport. Sport en sportevenementen leveren een bijdrage aan de economische ontwikkeling en werkgelegenheid.

Lees verder

08.2 —– Cultuur

Er is een grote traditie met betrekking tot het culturele leven: kunstbeoefening door amateurs, muziekscholen, bibliotheken, poppodia, musea en cultuureducatie. Juist deze voorzieningen en hun toegankelijkheid staan onder druk door bezuinigingen. Door de inzet van middelen zoals het sport en cultuurfonds willen wij ervoor zorgen dat cultuur voor iedereen toegankelijk blijft.

Lees verder

09 – NATUUR, MILIEU, LANDSCHAP EN VERKEER

Schoon, duurzaam en mooi

Lees verder

09.1 —– Natuur en milieu

Steeds meer mensen en bedrijven zijn zich bewust van het belang van duurzaamheid. Onze ambities zijn hoog. De PvdA wil bereiken dat Nederland in 2050 een 100 procent duurzame economie is.

Lees verder

09.2 —– Landschap

Nederland en zeker ook Hellevoetsluis heeft een gevarieerd landschap. Elke streek heeft eigen landschappelijke kenmerken die we koesteren en de streek een eigen identiteit geven. Natuur en natuurgebieden horen toegankelijk te zijn.

Lees verder

09.3 —– Verkeer

Openbaar vervoer staat onder druk door landelijke bezuinigingen en teruglopende reizigersaantallen. Het is moeilijk om het openbaar vervoer op peil te houden. De PvdA wil dat reizigers betrokken worden bij het inrichten van buslijnen. Wat de PvdA betreft komt de reistijd naar railvervoer (metro)centraal te staan. Wij vinden het belangrijk dat zorgcentra, ziekenhuizen enzovoorts bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.

Lees verder

10 – FINANCIEN

Sociaal en realistisch

Lees verder